Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten
Vul hier uw email adres in. U ontvangt dan een nieuw wachtwoord.

Procedure: Het installeren van en problemen oplossen met meerdere beeldschermen in Windows 2000

Gepost op 12-06-2007 - Windows NT en 2000 - 0 reacties


De informatie in dit artikel is van toepassing op:

 • Microsoft Windows® 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition

Samenvatting


U kunt uw bureaublad op meerdere beeldschermen laten weergeven in Windows 2000. Voor de ondersteuning van meerdere beeldschermen zijn twee of meer videokaarten en beeldschermen vereist. De volgende onderwerpen komen aan de orde:
 • Voorbereidingen voor het instellen van meerdere beeldschermen.
 • Ondersteuning instellen voor meerdere beeldschermen.
 • Probleemoplossing voor het gebruik van meerdere beeldschermen.

De definities voor de volgende termen kunnen u helpen bij het gebruik van meerdere beeldschermen:
 • Primaire beeldschermadapter: De adapter waarmee de gegevens op de computer worden weergegeven.
 • Secundaire beeldschermadapter: Eventuele extra beeldschermadapters in de computer.
 • Ingebouwde beeldschermadapter: Een beeldschermadapter die is ingebouwd in de systeemkaart van een computer.
Terug naar begin

Vereisten

 • Controleer de lijst met compatibele hardware voor Windows 2000 om na te gaan of uw beeldschermadapters compatibel zijn met Windows 2000. Raadpleeg het bestand HCL.txt in de map Support op de cd-rom van Windows 2000 voor een lijst met beeldschermadapters die geschikt zijn voor gebruik van meerdere beeldschermen. Houd er rekening mee dat de versies van de lijst met compatibele hardware die momenteel beschikbaar zijn op www.microsoft.com/hcl, niet aangeven of een adapter geschikt is voor gebruik van meerdere beeldschermen.
 • Stel uw primaire videokaart in voor Windows 2000 en controleer of deze werkt voordat u ondersteuning voor meerdere beeldschermen probeert in te stellen.
 • Zorg ervoor dat u de primaire beeldschermadapter installeert in PCI-sleuf 0 of 1. Deze sleuf is meestal het verst verwijderd van de ISA-sleuven en bevindt zich het dichtst bij de rand van de systeemkaart. Op bepaalde systeemkaarten wordt aangeduid welke sleuf is bestemd voor de primaire videokaart. Raadpleeg de bij de computer geleverde documentatie voor meer informatie.
 • Controleer of de secundaire adapters ondersteuning bieden voor de optie om VGA uit te schakelen in het adapterstuurprogramma of met behulp van een jumper of DIP-switch op de adapter.
 • Als u ondersteuning voor meerdere beeldschermen instelt voordat u Windows 2000 installeert, moet u een beeldscherm aansluiten op elke adapter om te controleren of u het installatieproces op het beeldscherm kunt weergeven. Het is mogelijk om het installatieprogramma uit te voeren op elke geïnstalleerde beeldschermadapter. Als er geen beeldscherm is aangesloten, is er geen interactie mogelijk met Windows 2000 Setup. Raadpleeg het volgende Microsoft Knowledge Base-artikel voor meer informatie:

  228247De primaire monitor wordt door Windows 2000 Setup gewisseld tijdens installatie

 • Als u een ingebouwde beeldschermadapter wilt gebruiken, moet u een secundaire beeldschermadapter gebruiken met jumpers of switches voor het uitschakelen van VGA of moet het BIOS van de computer over een optie beschikken om te kunnen selecteren via welke kaart gegevens moeten worden weergegeven. De ingebouwde adapter moet ingesteld zijn als de primaire videoadapter en moet VGA kunnen weergeven. Bij de meeste computers met een ingebouwde beeldschermadapter en een secundaire adapter, zorgt de secundaire adapter voor de weergave van gegevens. Een BIOS kan over verschillende methoden beschikken voor het vaststellen en uitschakelen van ingebouwde adapters. Er zijn derhalve voor verschillende hardware-onderdelen en -merken mogelijk andere stappen vereist voor het instellen van het gebruik van meerdere beeldschermen.
Terug naar begin

Installatie van meerdere beeldschermadapters in Windows 2000

Opmerking Windows 2000 biedt ondersteuning voor maximaal 10 adapters.
 1. Schakel uw computer in en meld u aan bij Windows 2000.
 2. Klik op Start, wijs Instellingen aan, klik op Configuratiescherm en dubbelklik op Beeldscherm.
 3. Open het tabblad Instellingen en controleer of de beeldschermadapter juist wordt weergegeven.

  Opmerking Als de beeldschermadapter wordt weergegeven als VGA-adapter, kunt u de computer niet configureren voor gebruik van meerdere beeldschermen. Neem contact op met de fabrikant van de beeldschermadapter over het verkrijgen van een Windows 2000-stuurprogramma.
 4. Controleer of de kleurdiepte op ten minste 256 kleuren is ingesteld (16 BPP wordt aangeraden).
 5. Sluit de computer af.
 6. Controleer voordat u de tweede beeldschermadapter plaatst of VGA voor deze adapter is uitgeschakeld. (U doet dit met behulp van een jumper of een kleine DIP-switch op de secundaire beeldschermadapter. Raadpleeg de documentatie van de fabrikant of neem contact op met de fabrikant als u de jumper of switch niet kunt vinden.)
 7. Installeer de secundaire beeldschermadapter in een beschikbare PCI-sleuf en sluit een tweede beeldscherm aan op de secundaire beeldschermadapter.
 8. Schakel beide beeldschermen in, start de computer en zorg dat de computer Windows 2000 start. De gegevens worden nu op de primaire videokaart weergegeven.
  Wanneer u zich aanmeldt, detecteert Windows 2000 de nieuwe beeldschermadapter, waarna het juiste stuurprogramma wordt geïnstalleerd voor de beeldschermadapter en het beeldscherm als het beeldscherm Plug en Play is.

 9. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van het bureaublad en klik op Eigenschappen.
 10. Op het tabblad Instellingen worden twee beeldschermpictogrammen weergegeven. Klik op het nieuwe beeldscherm en klik op Het Windows-bureaublad uitbreiden naar deze monitor.
Opmerking U kunt deze stappen gebruiken om extra adapters te installeren.


Terug naar begin

Probleemoplossing

Opmerking Op draagbare computers ondersteunt Windows XP gebruik van meerdere beeldschermen als u het ingebouwde beeldscherm van de computer plus een extern beeldscherm gebruikt. Windows 2000 bevat deze mogelijkheden standaard niet. Maar soms bieden fabrikanten deze mogelijkheden in hun niet-Microsoft-videostuurprogramma's.
 • U hebt een secundaire adapter ingesteld op de computer, maar de adapter wordt niet gedetecteerd wanneer u de computer opnieuw opstart.

  U hebt een niet-ondersteunde secundaire adapter gekozen, of een adapter waarvoor stuurprogramma's van een andere leverancier vereist zijn.
 • U hebt een secundaire adapter ingesteld voor de computer en wanneer u de computer opnieuw opstart, wordt het opstartvenster weergegeven op het primaire beeldscherm en wordt het bureaublad weergegeven op het secundaire beeldscherm.

  VGA is niet uitgeschakeld op de secundaire beeldschermadapter, er bestaan compatibiliteitsproblemen tussen de twee beeldschermadapters of er bestaat een bronconflict tussen de secundaire adapter en een ander hardwareapparaat in de computer.
 • Het beeld wordt alleen op het primaire beeldscherm weergegeven wanneer u de computer opnieuw opstart.

  Controleer of het selectievakje Het Windows-bureaublad uitbreiden naar deze monitor voor elk beeldscherm is ingeschakeld. Als op het tabblad Instellingen niet twee beeldschermpictogrammen worden weergegeven, hebt u een niet-ondersteunde secundaire beeldschermadapter geselecteerd of is de secundaire beeldschermadapter niet compatibel met de primaire beeldschermadapter. Controleer in Apparaatbeheer of een van de beeldschermadapters wordt weergegeven met een uitroepteken in een geel vak (hiermee wordt een probleem met het apparaat aangeduid).
 • De schermopbouwsnelheid levert problemen op slechts één van de beeldschermen op.

  Er bestaan verschillende problemen met foutieve schermweergave vanwege oude BIOS-revisies, vooral met nieuwere computers. Neem contact op met de fabrikant van de systeemkaart om een nieuwe BIOS te verkrijgen als u dit soort problemen ondervindt.
 • Nadat u een upgrade hebt uitgevoerd vanaf Windows 98 of Windows 98 Tweede editie, zijn de instellingen voor meerdere beeldschermen verloren gegaan.

  Raadpleeg het volgende Microsoft Knowledge Base-artikel voor meer informatie:

  197259Bij het upgraden vanaf Windows 98 blijven de instellingen voor meerdere beeldschermen niet behouden

 • U ondervindt problemen bij het gebruik van meerdere beeldschermen met de ingebouwde videoadapter.

  Probeer een ondersteunde secundaire beeldschermadapter uit die ondersteuning biedt voor de optie voor het uitschakelen van VGA (bijvoorbeeld Matrox Millennium, Imagine 128, Imagine 128v2, Revolution32 of Revolution4). Raadpleeg de fabrikant van de videokaart om na te gaan of ondersteuning wordt geboden voor gebruik van meerdere beeldschermen in Windows 2000.
 • De instellingen voor meerdere beeldschermen werken wel in Windows 98, maar niet in Windows 2000.

  Voor Windows 2000 is het vereist dat de videokaart waarop VGA niet kan worden uitgeschakeld, wordt gebruikt als adapter die de systeemgegevens weergeeft. Voor Windows 98 is dit geen vereiste.
 • Vaststellen welk beeldscherm door welke beeldschermadapter wordt gebruikt.

  Open het tabblad Instellingen van de beeldschermeigenschappen en klik op Identificeren, zodat elk beeldscherm op het scherm wordt aangeduid met een nummer.
 • Een dvd-film weergeven op een secundair beeldscherm.

  U moet dvd-films weergeven op het primaire beeldscherm.
De niet-Microsoft-producten die in dit artikel worden vermeld, worden vervaardigd door fabrikanten die geheel onafhankelijk zijn van Microsoft. Microsoft verleent dan ook geen enkele garantie, impliciet noch anderszins, omtrent de prestaties of de betrouwbaarheid van deze producten.


Terug naar begin

PrintPrint RSS reactiesRSS reacties BookmarkBookmark

Gekoppelde tags

ISA, Procedure, Upgrade, Windows 2000, Windows 98, Windows 98 Tweede Editie, Windows XP

Reacties
Nog geen reacties geplaatst.

Winkelmandje

Het winkelmandje is leeg

Inloggen
Als u hierboven op de knop 'bestellen' klikt krijgt u een overzicht van de door uw gewenste producten. Indien het overzicht compleet en correct is kunt via de wizard de verdere gegevens invullen en uw bestelling afronden. In het bestelproces kunt u altijd op 'vorige' drukken om terug te gaan in het proces. Bij Perrit staan vertrouwen, privacy en veiligheid op de eerste plaats, wij zullen uw gegevens dan ook met uiterste zorgvuldigheid behandelen en nooit doorgeven aan derden.

Perrit.nl Sherwood Rangers 29 Hengelo

Perrit.nl telefoon: +31 74 750 12 20

Kenniscentrum - Procedure: Het installeren van en problemen oplossen met meerdere beeldschermen in Windows 2000
Perrit Kenniscentrum - Procedure: Het installeren van en problemen oplossen met meerdere beeldschermen in Windows 2000