Niet programmeren maar prompten: hoe helpt vibe coding het MKB?

Niet programmeren maar prompten: hoe helpt vibe coding het MKB?

AI is razendsnel alle aspecten van het moderne bedrijfsleven aan het veranderen: Van makkelijkere data-analyse tot automatisch geschreven teksten. Er zijn nauwelijks nog activiteiten waar AI niet een flinke ondersteuning kan leveren. Dit betekent dus natuurlijk ook dat coderen zelf een boost kan worden gegeven met AI. In deze blog leggen wij uit hoe coderen via prompts (of Vibe-coding) jouw productiviteit kan verhogen. Ongeacht of je zelf een programmeur bent of niet. Wilt u starten met Vibe-coding? Dan leveren wij van Perrit als een van de eersten een gehost platform om dit te doen, CodeChat.

 

Wat is vibe-coden?

Vibe-coding als term komt uit begin 2025, gecoined door Andrej Karpathy, een computerwetenschapper. Karpathy benadrukte met de term dat coderen via AI een verhoogde focus legt op het creatieve proces van coderen in plaats van het technische. Dit komt doordat Vibe-coding gebaseerd is op text-prompts die vervolgens worden overgezet in code door een LLM. Dus in plaats van je zorgen te maken over hoe je een bepaalde functie voor elkaar krijgt of hoe je een bug verhelpt, fix je deze problemen simpelweg met prompts die dan door een LLM worden omgezet in code. Dit creëert een iteratief proces waarbij code langzamerhand wordt gecreëerd door de visie van de gebruiker en de kennis van de AI zelf.

Er zijn hier duidelijke voordelen aan voor veel verschillende types werknemers/werkgevers. Denk aan programmeurs die makkelijk maar tijdrovend werk kunnen laten automatiseren en dus meer tijd over houden voor de echt belangrijke opdrachten. Maar ook niet-technische personen die met Vibe-coden kleine, maar nuttige programma’s kunnen laten creëren zonder zelf technische kennis te hebben. Dit is extreem nuttig voor bedrijven die niet een permanente IT’er hebben en dus normaal gesproken afhankelijk zijn van voor af gecreëerde programma’s. Met Vibe-coding zou een klein bedrijf bijvoorbeeld een scriptje kunnen maken dat er voor zorgt dat elke keer als iemand een mail-afspraak stuurt dit automatisch in een agenda wordt gezet. 

 

Wilt u zelf beginnen?

Kortom, met Vibe-coden kun je ideeën die je eerder door een gebrek aan kennis of ervaring niet kon verwezenlijken, nu eenvoudig door een AI-model laten creëren via één simpele prompt. Dit helpt je om efficiëntie problemen, makkelijker en goedkoper op te lossen. Vindt u dit interessant? Dan leveren wij van Perrit als een van de eersten een gehost vibe-coding platform.

Het voordeel van CodeChat, ons gehoste vibe-coding platform, is dat het alle benodigde aspecten van Vibe-coden voor u samenpakt in een makkelijk te gebruiken programma. Dit zorgt ervoor dat je meteen toegang krijgt tot een duidelijk ingedeeld programma zodat jij niet je zorgen hoeft te maken over het zelf regelen van het programma in elkaar zetten. Ook is Codechat, omdat het op onze eigen servers wordt gehost, 24/7 online en maakt het geen gebruik van jouw eigen processor kracht. Dus kun je dit programma altijd wanneer je wilt op de achtergrond laten doorlopen.

Gerelateerde artikelen