Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten
Vul hier uw email adres in. U ontvangt dan een nieuw wachtwoord.

Gegevens in webonderdelen verbinden

Gepost op 19-08-2006 - KB: Sharepoint - 0 reacties

Bij vele producten en technologieën is het lastig om gegevenssets uit verschillende gegevensbronnen met elkaar te verbinden en moet u hiervoor over programmeervaardigheden beschikken. Met de menu's en knoppen in een webonderdeel(webonderdeel: een modulaire eenheid met gegevens bestaande uit een titelbalk, een kader en inhoud. Webonderdelen zijn de bouwstenen van een pagina met webonderdelen.) kunt u echter gegevensverbindingen maken zonder aangepaste code te hoeven schrijven. Door webonderdelen met elkaar te verbinden, kunt u bijvoorbeeld gegevens van twee webonderdelen op verschillende manieren weergeven, gerelateerde berekeningen uitvoeren op twee webonderdelen en een filter toepassen op een webonderdeel met behulp van waarden uit een ander webonderdeel. En dat alles op één pagina met webonderdelen(pagina met webonderdelen: een speciaal soort pagina die een of meer webonderdelen bevat en waarop gegevens, zoals lijsten en grafieken, en webinhoud, zoals tekst en afbeeldingen, worden samengevoegd tot een dynamische informatie-portal voor het uitvoeren van een gangbare taak.).

In dit artikel


Overzicht van verbindingen tussen webonderdelen

Met verbindingen tussen webonderdelen kunt u pagina's met webonderdelen maken of uitbreiden. Als u twee webonderdelen met elkaar verbindt en een actie uitvoert op het ene webonderdeel, wordt de inhoud van het andere webonderdeel eveneens gewijzigd.

Zo kunt u bijvoorbeeld een webonderdeel Lijstweergave werknemers verbinden met een webonderdeel Afbeelding door gegevens uit te wisselen tussen de twee webonderdelen. Telkens wanneer u een rij selecteert in het webonderdeel Lijstweergave werknemers die een kolom bevat met een foto van die werknemer, wordt de foto weergegeven in het webonderdeel Afbeelding.


Een verbinding tussen webonderdelen is een manier om gegevens van het ene webonderdeel door te geven aan een ander webonderdeel, en de werking van de webonderdelen te synchroniseren.

Het ene webonderdeel levert de gegevens.

Hierbij kan het gaan om lijsten, rijen, cellen of parameterwaarden.

Het andere webonderdeel ontvangt de gegevens.


U kunt de verbinding tussen webonderdelen maken vanuit elk van beide webonderdelen via het submenu Verbindingstype van de opdracht Verbindingen in het menu Webonderdelen. Als het submenu voor het verbindingstype van het ene webonderdeel bijvoorbeeld de optie Rij beschikbaar stellen voor bevat, bevat het submenu voor het verbindingstype van het andere webonderdeel de optie Rij ophalen uit.

U kunt niet alleen verbindingen maken tussen webonderdelen op dezelfde pagina met webonderdelen, maar u kunt ook verbindingen maken tussen webonderdelen op twee verschillende pagina's met webonderdelen in dezelfde site op het hoogste niveau. Hiervoor gebruikt u een webontwerpprogramma dat compatibel is met Microsoft Windows SharePoint Services, zoals Microsoft Office SharePoint Designer 2007.

Terug naar boven

Verbindingen tussen webonderdelen maken

Het maken van een pagina met webonderdelen die verbindingen tussen webonderdelen bevat, is een proces dat uit drie stappen bestaat:

Stap 1: beslissen welke gegevens u beschikbaar wilt stellen op de pagina met webonderdelen

De gewenste gegevens zijn vaak afskomstig uit één of meer webonderdelen Lijstweergave. Lijsten bevatten gegevens in tabelvorm, waardoor het gemakkelijk is de gegevens te wijzigen en te vernieuwen, de sorteervolgorde aan te passen, te filteren binnen de lijst en te verzamelen. Met behulp van de weergaveselectie in het taakvenster kunt u de weergave van een webonderdeel Lijstweergave wijzigen, zodat u alleen met de kolommen werkt die u nodig hebt.

Stap 2: de webonderdelen toevoegen aan de pagina met webonderdelen

De meeste lijsten zijn beschikbaar als webonderdelen Lijstweergave in de galerie met webonderdelen op uw site. Andere webonderdelen zijn meestal te vinden in andere galerieën met webonderdelen waartoe u toegang hebt. Webonderdelen van een andere site die u interessant of handig vindt, kunt u importeren. U kunt ook op externe websites zoeken naar webonderdelen en vervolgens aan uw sitebeheerder vragen of deze kunnen worden geïnstalleerd op uw website. U kunt bijvoorbeeld webonderdelen vinden in de map met webonderdelen van Microsoft Office SharePoint Server 2007 of op een website van een andere softwareleverancier. Op den duur zullen uw galerieën met webonderdelen groeien volgens uw eigen behoeften en die van uw organisatie.

Stap 3: de webonderdelen met elkaar verbinden om de gewenste resultaten te krijgen

U kunt alleen verbindingen maken tussen webonderdelen die verbindingen tussen webonderdelen ondersteunen. Dit zijn onder andere de webonderdelen Lijstweergave, Formulier en Afbeelding. Het submenu Verbindingen van het menu Webonderdeel bevat alleen de verbindingstypen die u kunt maken en in het beschikbare submenu Webonderdelen worden alleen compatibele webonderdelen weergegeven. Nadat u de stappen 1 en 2 hebt voltooid, kunt u op eenvoudige wijze besluiten nemen en kunt u zonder enige kennis van scripts of programmeren een verbinding maken tussen verschillende webonderdelen.

Opmerking U kunt alleen verbindingen maken tussen webonderdelen die zich op dezelfde pagina met webonderdelen bevinden. Als u een webonderdeel wilt verbinden met gegevens van een andere site of gegevensbron, moet u een gegevensweergave toevoegen met een webontwerpprogramma dat compatibel is met Microsoft Windows SharePoint Services, zoals Office SharePoint Designer 2007.

Terug naar boven

Een verbinding tussen twee webonderdelen maken of wijzigen

Met behulp van menu's en dialoogvensters kunt u webonderdelen met elkaar verbinden, gegevens van het ene webonderdeel naar het andere doorgeven en de werking van de webonderdelen synchroniseren.

 1. Open de pagina met webonderdelen.
 2. Klik in het menu Siteacties op Pagina bewerken.
 3. Bepaal welke twee webonderdelen u met elkaar wilt verbinden. U kunt de verbinding maken of wijzigen vanuit elk van beide webpagina's.
 4. Klik in een van beide webonderdelen op het menu Webonderdeel , wijs Verbindingen aan, wijs het type verbinding aan dat u wilt maken of wijzigen, zoals Rij beschikbaar stellen voor of Sortering/filter ophalen van, en klik op de naam van het webonderdeel waarvoor u een verbinding wilt maken of wijzigen.

  Opdrachten in het submenu Verbindingen

  Het menu Webonderdeel kan om verschillende redenen zijn uitgeschakeld of verborgen op de pagina met webonderdelen, bijvoorbeeld omdat het webonderdeel of de zone geen verbindingen ondersteunt, omdat u een browser gebruikt die niet compatibel is met Windows SharePoint Services of omdat verbindingen op uw site zijn uitgeschakeld.

 5. Voor sommige webonderdelen moet u mogelijk aanvullende gegevens selecteren in het dialoogvenster Verbinding configureren. U moet bijvoorbeeld eerst het gewenste verbindingstype selecteren of een kolom die u wilt filteren. Ook ziet u, afhankelijk van de manier waarop een of beide webonderdelen zijn gemaakt, extra dialoogvensters die uniek zijn voor de verbinding tussen de webonderdelen. Raadpleeg indien aanwezig de Help van het aangepaste webonderdeel voor meer informatie.
 6. TipU kunt een webonderdeel verbergen als u dit wilt gebruiken om gegevens door te geven aan een ander webonderdeel via een verbinding tussen webonderdelen maar het niet wilt weergeven.

Opmerkingen

 • Het submenu Verbindingstype kan om verschillende redenen per pagina met webonderdelen en per webonderdeel verschillen. Dit is afhankelijk van factoren zoals de eigenschappen van de pagina met webonderdelen, het webonderdeel of de zone van het webonderdeel, het type of de compatibiliteit van webonderdelen op de pagina, en de aanwezigheid van compatibele verbindingstypen voor de webonderdelen.
 • Alleen webonderdelen die met elkaar kunnen worden verbonden, worden weergegeven in het beschikbare submenu Webonderdelen. Met sommige webonderdelen op de pagina Webonderdeel kunnen mogelijk geen verbindingen worden gemaakt, andere webonderdelen ondersteunen mogelijk geen verbindingen met het huidige webonderdeel of er kunnen op dat moment bepaalde verbindingslimieten zijn overschreden.

Terug naar boven

Een verbinding tussen webonderdelen tot stand brengen in het dialoogvenster Verbinding configureren

U gebruikt het dialoogvenster Verbinding configureren om kolommen van het webonderdeel dat de gegevens ophaalt te verbinden met de kolommen van het webonderdeel dat de gegevens levert.

Opmerking Let op dat u geen verbinding maakt die wel correct, maar niet zinvol is. Zo kan het webonderdeel dat de gegevens levert bijvoorbeeld een kolom met productnummers bevatten, terwijl in het webonderdeel dat de gegevens ophaalt een kolom met medewerkernummers voorkomt. Hoewel u deze kolommen kunt verbinden, levert dit geen zinvolle resultaten op.

In de keuzelijst Kolom kunt u een kolom selecteren van het webonderdeel dat de gegevens ophaalt, het webonderdeel dat de gegevens levert of beide.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van veelgebruikte verbindingen:

 • Een rij met gegevens in het ene webonderdeel verbinden met een cel of veld met gegevens in een ander webonderdeel  

  Het webonderdeel van waaruit u verbinding maakt, is een webonderdeel Lijstweergave voor contactpersonen. Een van de kolommen in de lijstweergave is een kolom die een hyperlink met de naam Foto bevat met een URL naar een foto van de contactpersoon. U maakt een verbinding met het webonderdeel Afbeelding, waarmee alleen een URL naar een foto kan worden weergegeven. U moet nu de kolom Foto van het webonderdeel Contactpersonen kiezen om een juiste verbinding met het webonderdeel Afbeelding tot stand te brengen.

 • Een rij met gegevens in het ene webonderdeel verbinden met een kolom met gegevens in een ander webonderdeel zodat u deze kolom kunt filteren  

  Het webonderdeel van waaruit u verbinding maakt, is een webonderdeel Lijstweergave met ordergegevens. Een van de kolommen in de lijstweergave is een kolom die een regelitem met de naam Id orderdetails bevat. U maakt een verbinding met een ander webonderdeel Lijstweergave, dat verschillende kolommen met orderdetails bevat. Eén daarvan is een overeenkomende kolom met de naam Id orderdetails. U kunt nu de twee webonderdelen met elkaar verbinden zodat telkens wanneer u de order in het ene webonderdeel selecteert, elk regelitem voor die order uit het andere webonderdeel wordt weergegeven. Hiertoe verbindt u de kolommen Id orderdetails van de twee webonderdelen.

  Opmerking De kolomnamen hoeven niet gelijk te zijn, maar de onderliggende gegevens moeten wel overeenkomen of dezelfde waarde hebben.

Terug naar boven

Een verbinding tussen twee webonderdelen verwijderen

 1. Open de pagina met webonderdelen.
 2. Klik in het menu Siteacties op Pagina bewerken.
 3. Klik in een van beide webonderdelen waartussen u de verbinding wilt verbreken op het menu Webonderdeel , wijs Verbindingen aan, wijs het type verbinding aan dat u wilt verwijderen, bijvoorbeeld Rij beschikbaar stellen voor of Sortering/filter ophalen van, en klik vervolgens op de naam van het webonderdeel waarvan u een verbinding wilt verwijderen.

  Opmerking In het submenu Verbindingen wordt een vinkje weergegeven bij elke selectie met een ingeschakelde verbinding. Als er geen vinkje staat, is er geen verbinding ingeschakeld.

 4. Klik in het dialoogvenster Verbinding configureren op Verbinding verwijderen.
 5. Klik op OK om te bevestigen dat u de verbinding tussen webonderdelen wilt verwijderen.
Terug naar boven

Veelgebruikte typen verbindingen tussen webonderdelen

U kunt webonderdelen op tal van manieren combineren en verbinden op een pagina met webonderdelen. U kunt op uw pagina met webonderdelen meerdere verbindingen tussen webonderdelen maken. In de volgende scenario's worden veelgebruikte typen gegevensverbindingen tussen webonderdelen beschreven.

Hoofdlijst en details

Overzichtslijst en details

Bovenliggende en onderliggende gegevens

Zoeken en filteren

Berekeningen

Alternatieve weergaven van gegevens

Gegevensuitbreiding

Terug naar boven

PrintPrint RSS reactiesRSS reacties BookmarkBookmark

Gekoppelde tags

Afbeelding, Cellen, Filter, Functie, Kolommen, Office, Organigram, Sharepoint, Website

Reacties
Nog geen reacties geplaatst.

Winkelmandje

Het winkelmandje is leeg

Inloggen
Als u hierboven op de knop 'bestellen' klikt krijgt u een overzicht van de door uw gewenste producten. Indien het overzicht compleet en correct is kunt via de wizard de verdere gegevens invullen en uw bestelling afronden. In het bestelproces kunt u altijd op 'vorige' drukken om terug te gaan in het proces. Bij Perrit staan vertrouwen, privacy en veiligheid op de eerste plaats, wij zullen uw gegevens dan ook met uiterste zorgvuldigheid behandelen en nooit doorgeven aan derden.

Perrit.nl Sherwood Rangers 29 Hengelo

Perrit.nl telefoon: +31 74 750 12 20

Kenniscentrum - Gegevens in webonderdelen verbinden
Perrit Kenniscentrum - Gegevens in webonderdelen verbinden