Zelf een supportdesk opzetten: een stapsgewijze handleiding

Zelf een supportdesk opzetten: een stapsgewijze handleiding

Picture of Henk Kok

Henk Kok

Wilt u een helpdesk opzetten om klantenservice van topkwaliteit te bieden? Het opzetten van een professioneel en efficiënt klantenondersteuningsteam is geen kleine taak, maar met de juiste planning en tools kan het een naadloze en effectieve manier zijn om vragen van (interne) klanten te behandelen en problemen op te lossen. Door onderstaande 7 stappen te volgen, kunt u een supportdesk opzetten die efficiënt en effectief is en in staat is om uitstekende klantenservice te bieden. Lees verder om te leren hoe u een supportdesk opzet die voldoet aan de behoeften van uw organisatie en uw klanten.

Stap 1: Bepaal de scope van uw klantenondersteuning: een belangrijke stap in het instellen ervan

Het bepalen van de scope van uw klantenondersteuning is een belangrijke stap in het efficiënt instellen ervan. U zult moeten overwegen welke soorten vragen uw team zal afhandelen, evenals hoe deze zullen worden ontvangen. Zal uw klantenondersteuning vragen afhandelen via e-mail, telefoon of live chat? Zal het verantwoordelijk zijn voor technische ondersteuning, factureringsvragen of beide? Het is belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van de types ondersteuning die uw team zal bieden, zodat u de juiste tools en middelen kunt kiezen en processen en procedures kunt instellen om ervoor te zorgen dat vragen efficiënt en effectief worden afgehandeld. U kunt ook overwegen service level agreements (SLA’s) op te stellen om ervoor te zorgen dat klanten tijdige en accurate antwoorden op hun vragen ontvangen.

Stap 2: Kies de juiste software voor uw klantenondersteuning: overweeg uw behoeften en opties

Het kiezen van de juiste software voor uw klantenondersteuning is een belangrijke beslissing die van invloed is op de efficiëntie en het effect van uw team. Er zijn veel opties beschikbaar, van eenvoudige e-mailgebaseerde systemen tot complete helpdeskplatforms. Bij het maken van uw beslissing, overweeg factoren zoals de grootte van uw team, het aantal ondersteuningsverzoeken dat u ontvangt en de functies die u nodig hebt. Een groter team of een hoog volume aan ondersteuningsverzoeken kan aanleiding geven tot een uitgebreider platform met functies zoals een kennisbank, SLA-beheer en integratie met andere tools. Aan de andere kant kan een kleiner team of een lager volume aan verzoeken voldoende zijn met een eenvoudiger systeem. Het is ook belangrijk om de specifieke behoeften van uw bedrijf in overweging te nemen, zoals of u moet integreren met andere systemen of meerdere talen moet ondersteunen. Door zorgvuldig uw behoeften en opties te evalueren, kunt u de juiste software voor uw klantenondersteuning kiezen.

Stap 3: Stel uw ondersteuningskanalen in: zorg ervoor dat klanten gemakkelijk contact kunnen opnemen

Zodra u software voor uw klantenondersteuning heeft gekozen, is de volgende stap het instellen van uw ondersteuningskanalen. Als u gebruikmaakt van een helpdeskplatform, moet u e-mailforwarding instellen of het integreren met de live chat-functie op uw website. Als u gebruikmaakt van een eenvoudiger systeem, moet u bepalen hoe u ondersteuningsverzoeken zult ontvangen en bijhouden. Dit kan het instellen van een gededicateerd e-mailadres of een formulier op uw website omvatten waar klanten verzoeken kunnen indienen. Het is belangrijk om het voor klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken om contact op te nemen met uw ondersteuningsteam en duidelijke instructies te geven hoe dit te doen. U kunt ook overwegen om meerdere ondersteuningskanalen (bijvoorbeeld e-mail, telefoon en live chat) aan te bieden zodat klanten de mogelijkheid hebben om te kiezen welke methode het beste bij hen past. Door uw ondersteuningskanalen op de juiste manier in te stellen, kunt u ervoor zorgen dat klantenvragen worden ontvangen en naar de juiste teamlid worden doorgezonden voor afhandeling.

Stap 4: Train uw klantenondersteuningsteam: zorg voor professionele en efficiënte afhandeling van verzoeken

Het trainen van uw klantenondersteuningsteam is essentieel voor het verlenen van hoogwaardige klantenservice. Uw team zal verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van een breed scala aan klantenvragen, dus het is belangrijk dat ze de kennis en vaardigheden hebben om dit op een effectieve manier te doen. Afhankelijk van de omvang van uw klantenondersteuning kan dit training omvatten op uw producten of diensten, klantenservicebest practices en andere relevante onderwerpen. Door het geven van voortdurende training en ondersteuning, kunt u ervoor zorgen dat uw team efficiënt en professioneel kan omgaan met klantenvragen. Het kan ook nuttig zijn om een systeem in te stellen voor het bijhouden en delen van kennis binnen uw team, zoals een kennisbank of een systeem voor het opnemen en delen van oplossingen voor veelvoorkomende problemen. Investeren in de opleiding en ontwikkeling van uw team betaalt zich terug in de vorm van blijere klanten en een efficiëntere en effectievere supportdesk.

Stap 5: Implementeer een systeem voor het bijhouden en beheren van verzoeken: zorg voor efficiëntie en effectiviteit

Het implementeren van een systeem voor het bijhouden en beheren van klantenondersteuningsverzoeken is essentieel voor het efficiënt afhandelen ervan. Dit kan het instellen van een helpdeskplatform omvatten of het instellen van een systeem om verzoeken bij te houden en te volgen via e-mail of een ander kanaal. Het is belangrijk om een duidelijke work flow te hebben voor het afhandelen van verzoeken, zodat uw team weet welke stappen te volgen zijn om ervoor te zorgen dat vragen worden afgehandeld op een tijdige en accuraat manier. Het kan ook nuttig zijn om een systeem voor prioriteiten in te stellen, zodat urgente verzoeken de juiste aandacht krijgen. Door een goed systeem voor het bijhouden en beheren van verzoeken te implementeren, kunt u ervoor zorgen dat uw team efficiënt kan werken en klantenvragen op een professionele manier afhandelt.

Stap 6: Stel een kennisbank op: bied klanten snel toegang tot relevante informatie

Het instellen van een kennisbank kan een waardevolle aanvulling zijn op uw klantenondersteuning. Een kennisbank is een online verzameling van informatie die is bedoeld om klanten te helpen bij het oplossen van problemen en het beantwoorden van vragen. Dit kan documentatie over uw producten of diensten, veelgestelde vragen, troubleshooting-tips en andere relevante informatie omvatten. Door een kennisbank te instellen, kunt u ervoor zorgen dat klanten snel toegang hebben tot de informatie die ze zoeken, wat kan leiden tot tevredenheid en een lagere belasting van uw ondersteuningsteam. Bij het instellen van een kennisbank, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de informatie up-to-date en accuraat is, en om een duidelijk navigatiesysteem te hebben zodat klanten gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Een goed ontworpen kennisbank kan een waardevolle hulpmiddel zijn voor zowel uw team als uw klanten.

Stap 7: Monitor en verbeter uw klantenondersteuning: zorg voor tevredenheid en efficiëntie

Het monitoren en verbeteren van uw klantenondersteuning is een belangrijk onderdeel van het bieden van uitstekende klantenservice. Door regelmatig te evalueren hoe uw team verzoeken afhandelt, kunt u kansen voor verbetering identificeren en aanpassingen maken om de efficiëntie en effectiviteit te verhogen. Dit kan het bijhouden van key performance indicators (KPI’s) omvatten, zoals het aantal verzoeken dat wordt afgehandeld, de tijd die nodig is om verzoeken af te handelen en de tevredenheid van klanten. Het kan ook nuttig zijn om feedback van klanten te verzamelen om te zien hoe uw team presteert en om ideeën te krijgen voor verbeteringen. Door regelmatig te monitoren en te verbeteren, kunt u ervoor zorgen dat uw klantenondersteuning efficiënt en effectief is en aan de behoeften van uw klanten voldoet.

Conclusie: de rol van een ondersteuningsdesk bij het bieden van uitstekende klantenservice
Het opzetten van een supportdesk is een belangrijke stap in het bieden van uitstekende klantenservice voor uw bedrijf. Door onze zeven stappen te volgen, kunt u een supportdesk creëren die efficiënt en effectief is en in staat is om een breed scala aan vragen van klanten te behandelen. Door de reikwijdte van uw supportdesk te bepalen, de juiste software te kiezen, uw supportkanalen in te richten, uw team te trainen, een systeem te implementeren voor het volgen en beheren van verzoeken, het opzetten van een kennisbank en het monitoren en verbeteren van uw supportdesk, kunt u klantenservice van topkwaliteit en een loyaal klantenbestand opbouwen. Met de juiste planning en tools kan het opzetten van een supportdesk een naadloze en effectieve manier zijn om vragen van klanten af te handelen en problemen op te lossen.
 
Heeft u geen tijd om er zelf een op te zetten? Dan kunnen we u bij Perrit helpen bij het opzetten of leveren van op tickets gebaseerde ondersteuning terwijl u uw eigen ondersteuningsdesk bouwt!
We kunnen u nu al ondersteunen met de volgende diensten: 
  1. Ticket based Support
  2. IT Governance
  3. Detachering

Gerelateerde artikelen